CKC Autoteknik logo
  Reservedele   Dokumentation   Bilerne   Om CKC   English   Français Dele   Dok   Biler   Om   En   Fr

Axel/Oltcit

Axel var egentlig den kompaktbil Citroëns designafdeling havde arbejdet på, men som blev vraget til fordel for LN og Visa. Men det har åbenbart været for ærgerligt at smide et godt design væk, og den blev derfor produceret i Rumænien som Oltcit fra 1982-1993 og solgt med en noget halvhjertet markedsføringsindsats i Frankrig (og måske enkelte andre lande) som Citroën Axel i 1984-89. For en Citroënist er den væsentligt pænere end LN og Visa og har torsionsfjedre samt mekanik fra GSA: Motor, gearkasse og skivebremser inde ved gearkassen hvor de hører til. I de første par år af produktionen som Oltcit, kunne den faktisk også fås med den 2-cylindrede 652cm3 motor.

En Axel set i Slovakiet i april 2001.

En Oltcit set i Slovakiet i april 2001.

En Oltcit, set i Prag i april 1993.

De fleste Axel er ikke blevet regnet for noget, og blevet kørt til de var vrag, men dette er en positiv undtagelse som var med i La Ferté-Vidame

Endnu et eksemplar, der var med i La Ferté-Vidame 2019.

Gert Bue Larsens fine Oltcit, set i Klampenborg 2021.

Den firecylindrede, luftkølede familie af motorer fra GS/GSA/AmiSuper fortsatte sit liv i Oltcit helt til omkring 1993. Gearkassen, derimod, blev omkring 1989 erstattet af et lokalt design.

Lige som Oltcit er en sammentrækning af Oltenia (den rumænske region hvor fabrikken i Craiova ligger) og Citroën, så er logoet også kombination af et O og en Citroën-chevron.

At bagenden overfladisk set ligner Visa får mange til at spekulere i et slægtskab med Visa, men de to biler har intet til fælles andet end netop en overfladisk lighed som i øvrigt kendetegnede en hel del biler i det segment fra perioden - bare tænk på Fiat Ritmo eller Renault 14.
Hvor Oltcit/Axel har en bagklap, der går helt ned til kofangeren som på GS og CX, har Visa en mindre bagklp og høj læssekant.

Man kan læse i bøgerne at Projekt Y oprindelig var designet med 5 døre, og at ændringen til 3-dørs skete i forbindelse med overflytningen af projektet til Rumænien.

Oltcit/Axel har et instrumentbord med satellitter i stedet for de traditionelle stilke. Elementer af det - især placeringen af bliklyskontakten - minder mere om CX end om Visa og GSA, så det er en nærliggende tanke at instrumentbordet i Oltcit/Axel blev designet før Visa.